НАК

Дамите в селското стопанство: Иванка Иванова

Има много изисквания, за да създадеш най-добрия картоф, но първото е да го правиш с любов, категорична е производителката.

Картоф и любов са думите, с които Иванка Иванова от Самоков обобщава живота си. Определя себе си като идейна, комуникативна и отдадена на каузи личност, изявявала се като фотомодел, търговец с бутикови стоки и ред други занимания, но истинското ѝ призвание са картофите и семейството. Към предаваното от поколения земеделие тя привлича и своя съпруг, а децата им са истински щастливи на картофената нива.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Днес Иванови обработват над 400 дка. Произвеждат семе и картоф за консумация. Пред Агри.БГ Иванка Иванова разкрива тайната на добрия картоф и успешния семеен бизнес.Кога се появи любовта Ви към картофите?

Аз съм трето поколение картофопроизводител. Дядо ми е основоположникът на семейното земеделие. От дете съм го приела като мое занимание и не съм си и помисляла да се занимавам с друго. Никога не съм работила за някой друг. Когато завърших училище, исках да си изкарвам парите сама и казах на баща ми, че отивам да работя в една таксиметрова фирма, а той ми отговори, че ще дойде с трактора да ме прибере. Вместо на такси се качих на трактор и така. Още от дете обичам да ги управлявам.Как стана така, че привлякохте и съпруга си към земеделието? Как разпределяте ролите си в семейния бизнес?

Съпругът ми беше военен. Живеехме в София. В един момент трябваше да го разпределят по работа в друг регион, а аз бях бременна с второто си дете и решихме, че се прибираме в Самоков и започваме собствен бизнес. На него много му се отдаваше, и преди това обичаше да се занимава с тази работа покрай баща ми. Така преди шест години започнахме собствен бизнес.

С мъжа ми се разбираме само с поглед, докато се разминаваме с тракторите, много често и работниците ни се чудят. Без тази хармония, щеше да е невъзможно да постигнем това, което имаме.

Аз карам натоварените ремаркета със семето, а мъжът ми – големите машини. Повечето работа си я вършим сами, много добре се стиковаме. Нямаме много работници.

С какво Вашият картоф е уникален?

Нашият картоф е създаден с много любов. Това е най-важното. Ние сме семепроизводители и разполагаме с голяма гама от сортове. Предимно по-късни сортове за нашия регион, а ранните са за по-топлите райони, Пазарджик и други. Отделно произвеждаме картоф за прясна консумация. В производството има много специфики и те се учат с времето.Споделете някоя от спецификите при отглеждането на тази култура?

Почвата, на която расте, например е много важна. В Самоковско тя е много добра за картофи, особено в Алино.

Канеленогорската почва е най-хубава за картоф, а не черноземната. При нас тя се смесва и със смолници, което дава още по-добър резултат.

Пълната статия можете да видите на:

https://agri.bg/novini/damite-v-selskoto-stopanstvo-ivanka-ivanova