НАК

Тодор Джиков: Държавата да се намеси и да подпомогне картофопроизводителите –продукцията гние неизвадена

МНОГО ТРЕВОЖЕН сигнал идва от анонса на предаването „БРАЗДИ” на БНТ1, в страницата му във Фейсбук, което ще се излъчи тази събота (07-11-2020 г.):

„Хиляди тонове картофи стоят неизвадени по полетата на България”. В анонса, журналистите интервюират калтофопроизводители от с. Продановци и с. Ковачевци, Самоковска община, които заявяват, че нямат пазар за продукцията си, и че поради тази причина в стопанствата си имат още много декари с картофи, които не са извадили, поради липса на складова база и перспектива за продажби.

„Практично земеделие” се обърна към Тодор Джиков, Председател на УС на Националната асоциация на картофопроизводителите за коментар и как асоцияцията вижда решението на проблема. Ето какво заяви той:

„Достигане до максималния праг на помощта „Де минимис” на стопанство, преизчислено през декари. И задължаване на бюджетните организации (държавни и общински) да се снабдяват с картофи от български производители. След като от ЕК държат на правилата на единния пазар и не разрешават национални регулации в защита на българските фермери, Ние, от Националната асоциация на картофопроизводителите открито заявяваме, че твърдо заставаме на позиция и за равностойно подпомагане. След като сме на единен пазар и сме конкуренти да бъдем и с равни себестойностти.”

Според последните оперативни данни, производството на картофи в страната т. г. бележи ръст с 17,4% спрямо година по-рано, се чете в Бюлетин № 44/2020 – Оперативен анализ за основни земеделски култури, към периода 4-ти ноември 2020 г. Бюлетинът е публикуван на официалната уеб страница на земеделското министерство. При картофите това се дължи главно на увеличение на средния добив от декар, се пояснява в информацията, която „Практично земеделие“ цитира тук.

И още от Бюлетин №44: измененията на средните цени на едро на картофите в рамките на последната седмица са предимно в посока нагоре. Картофите, предлагани на тържищата, поскъпват съответно с 15,5%  на седмична база (средна цена за кг – 0,67 лв.).

От Бюлетина обаче не става ясно – какъв е делът на вносните картофи, които се търгуват по тържищата в настоящия момент.

Яна Брезовска

http://praktichnozemedelie.com/w/p/a/0/1/3406/bg#1