НАК

Хиляди тонове български картофи гният в складовете заради евтин внос

От Екатерина Терзиева на 06.11.2020

Хиляди тонове български картофи гният в складовете и на полето, тъй като за тях няма никакъв пазар. В същото време борсите ни са залети с евтини картофи от Гърция и Румъния, като прогнозата е цената на вноса да падне още. “След месец натискът ще бъде още по-голям, защото ще започнем да изхвърляме продукцията”, предупреди председателят на Националната асоциация на картофопроизводителитe Тодор Джиков.

Картофите на производителите от планинските и полупланинските райони залежават в цялата страна. Едни от най-хубавите картофи у нас са тези от Самоковско, но ситуацията в складовете в този регион е една и съща – те са препълнени. “Стоката е навън, складовете са пълни, няма хора, които искат да изкупят продукцията ни. Половината от картофите ни са в земята на нивата и не са извадени, чудим се дали изобщо да събираме продукцията”, коментира в предаването “Бразди” на БНТ  Иванка Иванова, фермер от софийското село Продановци.

Подобна е ситуацията и в семейното стопанство на Димитрина Благоева, в което се отглеждат картофи върху около 200 декара. “Такава година не помня досега да е имало, а с производство на картофи се занимаваме от 20 г.”. Само част от продукцията си е извадил и Михаил Милчев, който има 120 декара с картофи в с. Ковачевци, другото е оставил в земята. “Това е ситуацията в планинските и полупланинските райони на България – Самоковско, Смолянско, Кюстендилско, Трънско, Пернишко, Копривщица, Ихтиман – складовете са препълнени, а хората завиват продукцията с килими, брезенти, китеници, по полето картофите седят в биг бегове”, каза Тодор Джиков.

Още през май кризата с коронавируса доведе до тотален срив в цената на картофите в Белгия, Холандия и други европейски страни. Цената за 100 кг белгийски картофи стигна историческото дъно от едно евро. Организацията на европейските фермери COPA-COGECA предупреди в писмо до Европейската комисия, че секторът на картофите е сред най-силно засегнатите от кризата с коронавируса. COPA-COGECA оцени щетите за производителите на картофи в ЕС на 400 млн. евро.

Интервю с председателя на Националната асоциация на картофопроизводителитe Тодор Джиков четете в Агроновините.