НАК

Картофопроизводителите са в безизходица!

Неда Кирилова 09.11.2020 – Agri.bg

Земеделски производители разказват от първо лице за планините от картофи.

Времето тази година бе благосклонно към производителите на картофи, но не и пазарът. Оказва се, че има реколта, но тя се трупа нереализирана.

Пазарът на картофи – няма баланс между търсене и предлагане

„Във всяка планинска и полупланинска община положението е такова – Самоков, Копривщица, Смолян, Девин, Велинград, Гоце Делчев, Кюстендил, Трън, Перник, Разлог, Якоруда. Там, където се гледат картофи, е едно и също. За съжаление, същите китеници, черги и бигбегове, които седят по къщите, в дворовете или по полето“, обяснява за Агри.БГ Тодор Джиков, председател на Национална асоциация на картофопроизводителите.

Той разказва как негови колеги от самоковското село Ковачевци импровизирано са изградили склад от бали слама насред полето, а отгоре вместо покрив за сложили брезент. Много производители пък дори оставят продукцията си по полето, защото няма къде да я приберат. 

По думите на Джиков по-високото субсидиране на картофопроизводителите в Гърция, Полша и други европейски страни подбиват цените на българския продукт. Не само това, ами и по борсите вносната продукция се продава за българска и на практика излиза, че няма проблем. А то не е така, недоволстват българските фермери.

Вижте разказите на няколко производители и безизходицата, в която се намират. Скоро очаквайте видеоинтервю на Агри.БГ с Тодор Джиков, за да се запознаете с проблема в детайли. Междувременно от Асоциацията са поискали спешна среща с премиера и министъра на земеделието.

https://agri.bg/novini/kartofoproizvoditelite-sa-v-bezizkhoditsa