НАК

Скандално: Хранителни вериги продават германски картофи за български

Хранителни вериги продават германски картофи, представяйки ги за български, като по този начин заблуждават клиентите си. Това е установила проверка на Националната асоциация на картофопроизводителите в няколко магазини в страната, съобщиха за Агри.БГ от организацията. 

Картофопроизводителите са в безизходица!

“На етикетите пише произход от България, но реално не са, защото ние ги познаваме и виждаме, че са германски”, заяви Тодор Джиков, председател на асоциацията. Освен това родната стока е на доста по-високи цени от вносната, посочва той.

Според Джиков измамата идва от доставчиците на веригите, които сляпо им се доверяват. По закон всеки търговец подписва декларация за произход на стоката, която продава на магазините. 

Тодор Джиков: Призоваваме да започнат масови проверки на веригите и техните доставчици за произхода на продуктите. За целта ще сезираме Комисията за защита на потребителите, НАП и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да проследят цялата верига откъде идват картофите, като какви се продават и дали са българско производство.

И добави, че настоява веригите също да направят собствени проверки на доставчиците си. 
Те разполагат със Система за управление на качеството Global GAP, която проследява продуктите от щанда до полето. С подобни документи не е осъществен контрол дали в картофите няма нитрати, тежки метали и пестициди, смятат от асоциацията. 

“Нямаме нищо против германските картофи и тяхната продажба, но те трябва да бъдат правилно обозначени. Хората трябва да имат право на избор, а не да бъдат заблуждавани“, обясни Тодор Джиков.

От Националната асоциация на картофопроизводителите призовават потребителите да продължат да търсят и избират българските продукти. По този начин подпомагат родното производство и стопаните, които вече 5 месеца не могат да продадат продукцията си и тя залежава по складовете.

Причината е в по-ниските цени на вносните картофи заради отпуснатите големи субсидии на местните земеделци в Германия, Полша, Румъния, Белгия, Нидерландия и Франция. Добрите и нормални добиви през 2020 г. се сблъскаха с един ненормален пазар. Той беше продиктуван от COVID-19. 

2020 г. в селското стопанство: Картофопроизводство

“За съжаление, пандемията нанесе изключително голям удар специално върху картофопроизводството у нас”, коментира Тодор Джиков.
Всички експерти в ЕС предупредиха своите правителства, че най-тежко ще се усети кризата при производителите на картофи, цветя, вино и мляко. Основните консуматори на картофите са ресторантите и хотелите.

Всички сме свидетели, че имаше карантина и нямаше туристи. Това се отрази на картофите с много ниски цени и липсата на пазар. Заради кризата от коронавируса, повечето правителства в ЕС нотифицираха нови държавни схеми, отвориха се нови мерки и се отпуснаха големи субсидии. Всичко това, за да се помогнат производителите от всички засегнати сектори, аргументират недоволството си от асоциацията. 

“В България се нотифицираха две схеми. По тях общо картофопроизводителите получиха 45 евро/дка. За сравнение, Белгия нотифицира помощ от 5 евроцента на кг продукция при продажба на картофи до 2 тона от дка, т.е 100 евро на дка.

Именно оттук се получава една голяма разлика, която рефлектира върху сектора у нас. Конкуренцията, която е на българския пазар в момента и ниските цени, на които се внася продукцията от другите държави от ЕС, поставя в невъзможност нашите производители да си продават наличните картофи”, обясни още Тодор Джиков.

Българската асоциация на картофопроизводителите е подала сигнал до няколко държавни институции с настояване да бъде проверен произходът на картофите, които се продават в големите търговски вериги

Агенцията по храните започва проверка за произхода на картофите, които се продават в големите търговски вериги у нас.

Инспекцията е предизвикана от сигнал на Асоциацията на картофопроизводителите, според който в големите вериги и по зеленчуковите борси се продават немски картофи, етикетирани като български.

Проблемът не е в търговските вериги, а в техните доставчици, категоричен е председателят на Асоциацията на картофопроизводителите Тодор Джиков:

„Пакетажни центрове или търговци на борсите подменят (указания за) произход, подменят и опаковки, препакетират тази стока и я предлагат за българска. Подвеждат изключително много българския потребител“.

Реакцията на браншовата организация не е срещу свободната търговия, а срещу опитите за измама:

„Нека да си купуват немските картофи, като са по-евтини, но да си ги обозначават като немски и да си ги продават като немски“, каза Тодор Джиков.

В момента картофите, произведени в старите страни-членки на ЕС, са два пъти по-евтини от българските заради разликата в субсидирането. Въпреки това има потребители, които искат да купуват българска продукция.

Затова и браншът настоява Приходната агенция, Комисията за защита на потребителите и Агенцията по храните да започнат проверка на доставчиците:

„Много лесно може да се види колко български картофи е продал и колко български картофи е купил и е доставил за себе си“, отбеляза още Тодор Джиков.

Агенцията по храните започва такава проверка, като се надява в нея да се включат и представители на Асоциацията и на другите две институции, цитирани в сигнала.

При рутинните проверки до момента такива проблеми не са констатирани, съобщават от БАБХ.

Всички информационни агенции за скандала:

https://bnr.bg/horizont/post/101404599/prodavat-li-hranitelnite-verigi-germanski-kartofi-etiketirani-kato-balgarski

https://agri.bg/novini/proverka-ustanovi-khranitelni-verigi-prodavat-germanski-kartofi-za-blgarski

https://www.abcnews.bg/bg/news/16106114881306/hranitelni-verigi-prodavat-nemski-kartofi-kato-balgarski

https://blitz.bg/obshtestvo/khranitelni-verigi-prodavat-nemski-kartofi-kato-blgarski_news793289.html

https://skandal.bg/news/16106130544850/hranitelni-verigi-prodavat-nemski-kartofi-kato-balgarski

https://efir2.bg/news/16106130166636/hranitelni-verigi-prodavat-nemski-kartofi-kato-balgarski

https://pik.bg/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D1%84%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%C2%A0-news992144.html

https://www.blagoevgrad.eu/hranitelni-verigi-prodavat-nemski-kartofi-kato-blgarski.html

https://petel.bg/m/index.php?action=view&id=393671&opinion=

https://news.bg/bulgaria/supermarketi-prodavat-germanski-kartofi-kato-balgarski.html

https://offnews.bg/ikonomika/v-magazina-ni-prodavali-nemski-kartofi-za-balgarski-743943.html

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Izmama-v-golemite-hranitelni-verigi-u-nas-1039819

https://rodopi24.blogspot.com/2021/01/blog-post_59.html?m=1

https://www.moreto.net/novini.php?n=432827

https://m.dir.bg/business/pazari/hranitelni-verigi-prodavat-nemski-kartofi-kato-balgarski

https://m.fakti.bg/biznes/544408-prodavat-ni-germanski-kartofi-za-balgarski

https://bnr.bg/horizont/post/101404599/prodavat-li-hranitelnite-verigi-germanski-kartofi-etiketirani-kato-balgarski

https://www.marica.bg/biznes-zona/izmama-probutvat-ni-nemski-kartofi-za-balgarski/amp

https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/germanski-kartofi-etiketirani-kato-blgarski-449261.html