НАК

Картофопроизводителите подготвят протести заради помощи

Земеделците настояват за незабавна среща с премиера Кирил Петков

Картофопроизводителите в България са готови на стачни действия заради целенасочено изхвърляне на трапезните картофи от обвързано подпомагане с европейски субсидии в новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз. Това обяви председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

Земеделците настояват за незабавна среща с премиера Кирил Петков

Земеделците искат незабавна среща с премиера Кирил Петков, защото има неразбиране на проблема в лицето на Министерството на земеделието. Освен това настояват за уволнения във ведомството и отзоваване на българските представители за земеделие в Брюксел, които не защитават интересите на родните производители и целят закриването на цял сектор.

„При положение, че правителството и премиера Кирил Петков не ни обърнат внимание ще започнем протести в цялата страна. Хората вече са в готовност“, коментира Тодор Джиков. Браншът настоява България да защити пред Брюксел оставането на европейските субсидии за трапезни картофи.

Според Джиков се цели унищожаването на картофопроизводството в България и осигуряването на внос от най-големите производители Германия и Франция. „Българският сладък картоф е заплашен от изчезване заради безхаберието на чиновниците в Министерството на земеделието, които лобират за други страни в Общата селскостопанска политика и твърдят, че има свръхпроизводство у нас“, подчерта Джиков.

От страна на Министерството на земеделието се наблюдава вече 7 месеца мълчание по проблема, се казва още в позицията на Националната асоциация на картофопроизводителите. 

„Всичко това няма значение за политическите ръководства на Министерството на земеделието от 2019 г. досега, за представителите на България в Брюксел и за евродепутатите ни. За тях е важно да подпишем регламентите по новата ОСП, да вземем милиардите от Брюксел, защото нашите хора тук ги чакат“, каза Тодор Джиков. 

Статия на NOVA NEWS, 16 февруари 2022 10:10

Картофопроизводителите подготвят протести заради помощи – Общество – България – Новините на NOVA – NOVA

Вашият коментар