НАК

Обвързано подпомагане и за трапезните картофи?

НЕДА КИРИЛОВА, agri.bg

В момента интервенцията включва подпомагане за всички производители на картофи, уточниха от министерството

Към момента интервенцията за обвързано с производство подпомагане, която сме разработили и изпратили до членовете на Тематичната работна група (ТРГ), не ограничава картофите единствено и само до тези за нишесте. Това заяви Аделина Стоянова, директор на Дирекция „Директни плащания“ в земеделското министерство по време на изнесено заседание на парламентарната Комисия по земеделие, на което беше представен Стратегическия план на България за развитие на земеделието и селските райони за 2021 – 2027 г.

След последното заседание на ТРГ от бранша алармираха пред Агри.БГ, че им е заявено, че картофите за консумация ще бъдат лишени от обвързано подпомагане в новия програмен период. От казаното от г-жа Стоянова стана ясно, че в последния текст на интервенцията, който ще бъде предаден другата седмица на Брюксел, присъства само думата „картофи” без да се уточнява какви.

„В момента интервенцията включва подпомагане за всички производители на картофи. Ние сме абсолютно наясно с текстовете, които са записани в регламента, знаем цялата предистория и всички усилия, които положи България за това производителите на трапезни картофи в у нас и още четири държави членки, които прилагат тази интервенция, да запазят помощта”, обясни директорът на „Директни плащания”, но побърза да уточни и друго:

Аделина Стоянова: Въпреки това на последното заседание на съвета на министрите като компромис беше прието картофите за нишесте да са единствените, които да бъдат включени в списъка на обвързаната подкрепа. 

Така всъщност не се даде категоричен отговор на това дали трапезните картофи на практика ще получават през нови програмен период директната помощ, или не.

Стоянова увери, че в приложението на Стратегическия план ще бъде включен подробен анализ, показващ защо тази помощ за България е изключително важна. „Но това дали проектът на Стратегическия план ще се превърне във финален Стратегически план, зависи от оценката на Комисията и следващите 6 месеца”, заключи експерта на министерството.

Председателят на Комисията по земеделие Пламен Абровски пък припомни, че през 2014 г. при идентични условия Комисията е разрешила подпомагането да е и за трапезни картофи, като подчерта, че за него ще е непонятно, ако и този път тя не го направи.

„Разбира се, ние полагаме допълнителни усилия за това да търсим възможности за други инструменти, които биха могли да бъдат насочени към картофопроизводителите”, каза за финал по темата Аделина Стоянова.

Обвързано подпомагане и за трапезните картофи? | Agri.BG

Вашият коментар