НАК

Ще отстояваме помощта за трапезните ни картофи

Публикувано на 18.02.22 в 14:12 Автор: Екатерина Костова – Радио Пловдив

Националната асоциация на картофопроизводителите отменя готвения си протест. Това е резултатът от срещата в земеделското министерство тази сутрин, на която е постигнато съгласие, че в Стратегическия план по общата селскостопанска политика на България в периода 2023-2027 година ще се запази обвързаното подпомагане за производството на трапезни картофи. Ако Брюксел не приеме позицията, ще се разработи план за алтернативно подпомагане от държавата, съобщи пред Радио Пловдив председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

„Министърът делегира официално, че ще направят всичко, което е необходимо, и ще стигнат до крайност, ако е необходимо, по отстояване на позициите на България трапезните картофи да останат в интервенцията по обвързано подпомагане. В същото време по инициатива от двете страни ще работим по задълбочен анализ на картофопрозиводството, обследването на преките ни конкуренти, алтернативните възможности за производство в планински и полупланински райони, както и възможни интервенции и схеми за попдпомагане, ако – въпреки голямото желание на нас и правителството – се получи някакъв негативен развой“ – обясни Джиков.

По думите му, в цифри обвързаното подпомагане досега е 13-14 млн. лева годишно или подпомагане с около 200 лева на декар срещу представянето на фактури за производство на минимум 2 тона качествен картоф от дка. От субсидията са се ползвали около 2300 души, 85 на сто от тях – в планиснки и полупланински местности. Ако загубят това подпомагане, те нямат алтернатива с какво да се изхранват, посочи Джиков.

В Плана за следващия програмнен период за обвързано подпомагане са били оставени само картофите за нишесте, а трапезните картофи са били изключени по настояване на Холандия, е било обяснено от земеделското министерство днес. След срещата тази сутрин те са върнати в плана, който до края на този месец ще се представи в Брюксел. 

Интервю по темата може да чуете в звуковия файл.

Ще отстояваме помощта за трапезните ни картофи – От деня (bnr.bg)

картофопроизводителиНационална асоциация на картофопроизводителитеСтратегически план по общата селскостопанска политика на България 2023-2027Тодор Джиков

Вашият коментар