НАК

Джиков: Кредитирайте ни сега, когато садим, а през май си върнете заемите с ковид помощта!

Статия на https://sinor.bg/ Екатерина Стоилова

Точно в пика на пролетните дейности, когато разходите на зеленчукопроизводителите са огромни и е крайно наложително да им се помогне на мига, а не след 2 или 3 седмици, администрацията в министерството на земеделието реагира крайно мудно по отношение на антикризисните мерки за сектора. Не само това, но вместо на 6 април датата за провеждане на Консултативния съвет за производителите на плодове и зеленчуци е изтеглена за 12 април, което е крайно необяснимо заради необходимостта от спешна подкрепа, съобщи за Синор.бг председателят на Националаната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

И това се случва на фона на критичното състояние, в което се намира бранша заради рязкото покачване на разходите за производство. Само при производството на картофи себестойността се повиши от 1 100 лв. на 1 450 лева за декар, посочи Джиков. Да не говорим за доматите, пипера и другите основни зеленчуци, които се нуждаят от подпомагане. „Точно сега разходите ни за разсад, семена и торове са най-големи и ги правим накуп – не като при овощарите например, които ги разпределят през месец-два”, обясни Джиков.

Фермерът припомни, че преди две седмици производителите на плодове и зеленчуци се готвеха за протести, недоволни от липсата на политики за подпомагане на бранша. „Още тогава обяснихме на ръководството на агроведомството, че обсъжданата с Брюксел ковид помощ ще се преведе на държавите-членки най-рано в края на май, което за нас е фатално късно”, посочи председателят на асоциацията.

Разумно предложение и за държавна помощ при застраховане на зеленчуците и плодовете

От името на колегите си Джиков е предложил министерството на земеделието спешно да приложи кредитиране на сектора сега, като тези заеми би могло веднага да си ги приспадне от ковид помощите, които ще се платят през май. „И за тези действия не е нужно България да иска разрешение от Еврокомисията, а трябва само да я уведоми”, обясни още експертът.

Две седмици след това предложение обаче администрацията мълчи и което е по-страшно – браншът дори няма обратна връзка за това какви ги е свършил министърът на земеделието Иван Иванов по време на последния Съвет на министрите в Люксембург, както и преди това, при срещите си в Берлин. (От уважение към читателиите ни престанахме да препечатваме прессъобщенията на министерството от тези визити – поради липсата на конкретна информация в тях).

Джиков припомни, че преди две седмици колегите му се отказаха да протестират, „защото получихме уверение от администрацията, че още тази година ще получим 25-те милиона евро по „де минимис”, които се изтеглят вместо за следващата да се преведат на сектора тази година”. И понеже точно при срещите си с останалите министри Иванов е трябвало да постави проблемите на българските земеделци, така че като се върне, да им съобщи дали има шанс останалите държави в ЕС да се съгласят с тези предложения, затова и Джиков изразява крайното недоволство на колегите си от пълната информационна мъгла над това ведомство.

Затова и на 12 април представителите на бранша ще решат как ще продължат диалога си с представителите на агроведомството.

Джиков: Кредитирайте ни сега, когато садим, а през май си върнете заемите с ковид помощта! | Новини (sinor.bg)